Nowy użytkownik
Wprawdzie na filmie Asterix i Obelix: Misja Kleopatra tego nie pokazali ale pierwszą znaną postacią używającą miód do pielęgnacji ciała była właśnie Kleopatra, królowa Egiptu żyjąca jeszcze przed narodzeniem Chrystusa. Używała ona w kąpieli mieszanki miodu i mleka oślego. Po 100 latach zalety miodu i mleka doceniła Poppea żona Nerona cesarza Rzymu. Ona nie stosowała już kąpieli upiększających, a jedynie okłady coś co dziś kobiety nazywają maseczkami. Piękna i wiecznie młoda skóra to cel kobiet od tysiącleci. I dziś maseczki i kąpiele miodowo-mlekowe są środkiem kosmetycznym. W internecie pełno jest przepisów podających jak sporządzić tę uzdrawiającą miksturę. Miód przede wszystkim naturalnie nawilża skórę! A jak wiadomo zdolność skóry do utrzymywania odpowiedniej wilgotności jest warunkiem jej elastyczności, miękkości, gładkości. Z upływem czasu, zwłaszcza gdy skóra jest wystawiona na działanie niekorzystnego środowiska, różnych środków chemicznych traci zdolność utrzymywania wody, staje się przesuszona i pojawiają się zmarszczki. Ponadto w miodzie znajdujemy korzystnie działające: enzymy, sole mineralne, białka, witaminy, olejki eteryczne, oraz pierwiastki takie jak: potas, wapń, magnez, żelazo. Do maseczek zamiast mleka dodaje się serek homogenizowany. Poza tym żółtko, rumianek, mąkę owsianą i nalewkę propolisową. Można też to kupić gotowe, na przykład z migdałami http://www.rossnet.pl/Produkt/Dax-Cosme … 97498,3377
Nowy użytkownik
I faktycznie to działa?
Nowy użytkownik
Miód jest dobry na wszystko nie no tak poważnie to miód naprawdę pomaga
Użytkownik
Ciekawe informacje podajesz moja droga. Ja natomiast ostatnio dzięki mojej przyjaciółce, miałam okazję przeczytać interesujący materiał o glinkach do twarzy. Powiem Ci, że do tej pory jakoś ich nie stosowałam. Tak po prawdzie, to trochę też nie wiedziałam, jaką najlepiej dobrać. Na szczęście ten https://www.ezebra.pl/pl/blog/rodzaje-g … 54444.html artykuł to mi wyjaśnił. Jeżeli też zastanawiałabyś się jaką glinkę wybrać, to zajrzyj i dowiedz się więcej. Na koniec dopowiem ci, że działają naprawdę dobrze.
Nowy użytkownik
A co sądzicie o masce pod oczy Bema Cosmetici Nature Up? Ktoś stosował lub poleca inny sprawdzony produkt do stosowania pod oczy?