#1 2008-08-06 14:52:45

gogo

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-08-06
Posty: 74

Naleśnki

szukam jakiegoś dobrego farszu może któraś zna np na ostro

Offline

 

#2 2008-08-06 14:57:03

Admin

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-07-15
Posty: 153
WWW

Re: Naleśnki

ja nie pomogę bo ja lubię najbardziej na słodko


http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090912310214.png

Offline

 

#3 2008-08-06 15:52:37

anioleq

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-08-02
Posty: 58

Re: Naleśnki

ja robię z pieczarek taki farsz:

Składniki
- 25 dag pieczarek
- 3 średnie cebule
- przecier lub zagęszczony sok pomidorowy
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 10 dag startego , żółtego sera
       

Najpierw kroimy cebulę w drobną kostke i dusimy do zrumienie na oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pieczarki, dodajemy cebulę i wszystko razem dusimy jeszcze przez kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidoroweo wymieszanego z 6 łyżkami wody.
               
Nadziewamy farszem naleśniki, układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym serem i zapiekamy przez 20-30 minut.

PYSZNE

Offline

 

#4 2008-08-06 15:58:12

tereskamapieska

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-08-01
Posty: 54

Re: Naleśnki

moja mama robi farsz z mięsa :

SKŁADNIKI:
0,5kg mięsa mielonego wołowego, wieprzowo-wołowego lub z indyka(jak kto woli, ja osobiście wolę z indyka)
pół puszki fasolki czerwonej,
pół puszki kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
dwie łyżeczki sosu Casa Fiesta(ostry sos chilli z papryki tabasco-dostępny w każdym supermarkecie),
łyżka przyprawy meksykańskiej Kamis,

Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę, następnie dodajemy sos casa fiesta i przyprawę meksykańską, trochę solimy, chyba, że jest już wystarczająco przyprawione przez poprzednie przyprawy. Mieszamy i dusimy przez pięć minut. Potem dodajemy fasolkę i kukurydzę. smażymy pod przykryciem jeszcze 5 min.
W tym czasie do garnuszka przelewamy pomidory z puszki, zagotowujemy i dosypujemy przyprawę do sosu napoli(2 łyżki), powstaje sos, którym polejemy naleśniki.
Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy w ruloniki i polewamy sosem, można jeszcze posypać serem żółtym.

Offline

 

#5 2008-08-06 16:55:45

gogo

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-08-06
Posty: 74

Re: Naleśnki

dzięki dziewczyny chyba ten drugi przepis wyprubuję. A na słodko Aureola to co robisz?

Offline

 

#6 2008-08-06 16:57:45

Admin

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-07-15
Posty: 153
WWW

Re: Naleśnki

nic trudnego

dżem ze słoika

czekolada nutella

a najbardziej to twaróg z cukrem waniliowym i dżemem


http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/20090912310214.png

Offline

 

#7 2008-08-07 12:47:24

wanda81

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-07-31
Posty: 44

Re: Naleśnki

ja mam w swojej książce kucharskiej taki przepis ale jeszcze nie próbowałam

Składniki :
ciasto:
- 25 dag mąki
- 1,5 szkl. mleka 3,2 lub 2%
- 3 jajka
- 2 łyżki margaryny
- szczypta soli

nadzienie:
- 35 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina)
- 15 dag pieczarek
- 850 ml pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skórki)
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra

sos:
- 10 dag sera żółtego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
- 1/2 szkl. mleka 3,2 lub 2%
- 1/2 szkl. bulionu z kostki

1. Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 4 naleśniki.
2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smazyć 3-5 minut.
4. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą. Dusić 15 minut, dodać przyprawy.
5. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i rosół. Cały czas mieszając dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać.
6. Naleśniki posmarować farszem, zwinąć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 min. w 200 stopniach. Gotowe posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Offline

 

#8 2008-08-13 22:32:56

gogo

Użytkownik

Zarejestrowany: 2008-08-06
Posty: 74

Re: Naleśnki

tereskamapieska ten twój przepis jest przepyszny, już wypróbowany. wszystkim smakowało. Masz ode mnie punkt uznania

Offline

 

#9 2010-05-11 00:21:24

Kristianne

Użytkownik

Zarejestrowany: 2009-10-26
Posty: 186

Re: Naleśnki

A jak macie w kuchni ? Ja ostatnio zamówiłem sobie fototapety ze strony [Musisz być zalogowany, aby przeczytać ukrytą wiadomość], są znakomite , oprócz fototapet oferują także druk na folii , druk na płótnie canvas , druk banerów ,druk plakatów , druk naklejek i inne ! Wszystko to w wysokiej , wręcz fotograficznej jakości! ;d

Offline

 

#10 2014-01-30 10:00:43

sandra99

Nowy użytkownik

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2014-01-30
Posty: 2
WWW

Re: Naleśnki

Najleśniki to tylko z dzemem

Offline

 

#11 2014-05-09 20:37:02

pawel.mat33

Nowy użytkownik

Zarejestrowany: 2014-05-09
Posty: 3
WWW

Re: Naleśnki

wanda81 napisał:

ja mam w swojej książce kucharskiej taki przepis ale jeszcze nie próbowałam

Składniki :
ciasto:
- 25 dag mąki
- 1,5 szkl. mleka 3,2 lub 2%
- 3 jajka
- 2 łyżki margaryny
- szczypta soli

nadzienie:
- 35 dag mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina)
- 15 dag pieczarek
- 850 ml pomidorów z puszki (lub świeżych, bez skórki)
- 1 puszka kukurydzy
- pęczek dymki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra

sos:
- 10 dag sera żółtego
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
- 1/2 szkl. mleka 3,2 lub 2%
- 1/2 szkl. bulionu z kostki

1. Mąkę i mleko rozrobić z solą i jajkami. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć 4 naleśniki.
2. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki, dymkę pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, dodać pieczarki i dymkę. Smazyć 3-5 minut.
4. Pomidory pokroić w kostkę, dodać do mięsa wraz z odsączoną kukurydzą. Dusić 15 minut, dodać przyprawy.
5. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Dodać mleko i rosół. Cały czas mieszając dusić 5 minut. Dodać 2/3 startego żółtego sera, wymieszać.
6. Naleśniki posmarować farszem, zwinąć, włożyć do żaroodpornego naczynia, polać sosem i posypać resztą sera. Piec 15 min. w 200 stopniach. Gotowe posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Zrobiłem i bardzo mi smakowało.


Od zawsze dobre zegarki były potrzebne.

Offline

 

#12 2015-08-31 07:36:35

emka28

Użytkownik

Zarejestrowany: 2015-04-27
Posty: 95

Re: Naleśnki

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
pomorskiewesele.pun.pl